România suspendă activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință de la București

Susține blogul cu un share:

România suspendă activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință de la București

România a decis să suspende activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință de la București, deschis în urmă cu aproape opt ani. Ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți la Ministerul român de Externe, pentru a fi anunțat despre această decizie .

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ambasadorului rus i-au fost reamintite „situațiile repetate în care centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești”:

„Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici”, a anunțat MAE.

Suspendarea activității centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023 .

Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București, semnat la Moscova în 9 iulie 2013.

În baza acordului menționat, la 15 mai 2015 a fost inaugurat Centrul Rus de Cultură și Știință, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din București.


Susține blogul cu un share:

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *