Premierul Marii Britanii Liz Truss a demisionat

Susține blogul cu un share:

Premierul Marii Britanii Liz Truss a demisionat

Premierul britanic Liz Truss și-a anunțat demisia, joi 20 octombrie 2022, la nici două luni de când a fost numită în funcție.

Liz Truss demisionează din fruntea Partidului Conservator și, implicit, din funcția de premier.

”Recunosc… având în vedere situația, nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator”, a declarat Truss jurnaliștilor.

Anunțul a fost făcut într-o declarație susținută în fața reporterilor chiar la intrare în sediul din Downing Street 10 și vine după o discuție cu președintele Comitetului din 1922 al deputaţilor conservatori britanici, Sir Graham Brady, vicepremierul Thérèse Coffey și președintele partidului conservator, Jake Berry.

Liz Truss va rămâne la șefia guvernului până la viitoarea desemnare a unui premier.

Este a doua demisie a unui premier britanic în ultimele trei luni.

La numai şase săptămâni de când a devenit șefa guvernului britanic, Truss a fost nevoită să renunţe la programul economic care prevedea reducerea fiscalității, iar unii dintre parlamentarii conservatori au cerut deja să fie înlocuită.

Truss a recunoscut că planul ei „a mers prea departe şi prea repede” . Mulţi investitori acţionaseră deja convinşi că aşa este, vânzând masiv lire sterline şi obligaţiuni de stat britanice, ceea ce a provocat prăbuşirea cursurilor monedei şi titlurilor respective.


Susține blogul cu un share:

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *